top of page

'Weathering with You' (2019) - Dette er grunnen til at man går på kino!

Sommeren han skal begynne på videregående rømmer Hodaka hjemmefra, til Japan og metropolen Tokyo. Været er nitrist, det regner hele tiden, men en dag møter Hodaka på Hina, en energisk, smart og viljesterk 18-åring som har fabelaktige krefter. Hun kan nemlig stoppe regnet og få sola til å skinne!

Makan til bilde på en solskinnende ungdomsforelskelse skal man lete lenge etter, si, men faktum er at Weathering with you også er så mye mer enn dette. Regissør Makoto Shinkai er mannen bak også tidenes største anime-suksess i fantastiske Your Name fra 2016.

Denne gang går det i mye samme stil og tematikk. Her er småflau ungdomsforelskelse og romantikk, iblandet litt mystikk, fantasy, dramatikk og klimapolitisk tematikk.

Hovedhandlingen spinner altså rundt Hodaka, en småkeitede og litt usikker pubertal 16-åring som faller for søte Hina. Hennes enorme kraft til å påvirke selve været, svekker imidlertid hennes styrke og tilstedeværelse i den virkelige verden, litt etter litt. Etter hvert blir dramaet rundt Hodaka og Hina derfor riktig så dramatisk og emosjonelt.

Samtidig forteller regissør Shinkai sin historie med store pensler, dramatiske vendinger og voldsomme enkeltscener. Nivået er her faktisk tidvis direkte skummelt og voldsomt, og en viss grad av voksent språk og manus gjør denne filmen hakket voksnere enn eksempelvis nevnte Your Name.

Det generelle visuelle animasjonsnivået er forøvrig så skyhøyt, vakkert og enormt detaljert at det er vanskelig å ta det inn med alle de kjappe bildene, spesielt av detaljerte Tokyo og de mange bybildene og scenene. Man har mest lyst til å pause hele filmen, for så å studere bildene nærmere. Innimellom må man riktignok småhumre litt av all snikreklamen som er med i filmen og fra bybildet, og man mistenker den også for å være åpenbar reklame for Tokyo-OL neste år (som skulle vært i år).

Ser man bort i fra dette, er Weathering with you nok et nydelig stykke filmatisk animehistorie som har mye kjøtt på beinet og ikke minst treffer tiden vi lever i med klimaendringer så det smeller i kinohøytalerne. Et herlig variert soundtrack er også kult, mens den særegne animestilen med overdrevne karakterer og handling, samt melodramatikk som går selv Disney en høy gang, er jo ikke for alle dog. Dette vet du best selv om du liker, eventuelt er det på høy tid å prøve en slik film. Elsker du japansk animefilm er selvsagt dette en must-film av dimensjoner. De aller fleste andre har også bare med å innfinne seg på en kino for å se dette nydelige animasjonsmesterverket som aller best er heftigst på et stort kinolerret, som den er laget for.

(Foto/Copyright: Arthaus)

Forholdet norsk og utenlandsk film er noe som engasjerer meg sterkt, enten man ser på norsk film med stolte og typisk "norske" øyne eller ikke, bør ikke norsk film bedømmes verken strengere eller mildere fordi den er norsk. i såfall kommer man her til lands aldri videre, og selvtillit, ambisjoner og negative merkelapper forblir stående.
 
Det kjedeligste som finnes er pene, safe og 'sett det før'-filmer, noe norge har mer enn nok av! vil se mer av folk som tar sjanser, våger noe nytt, er kreative og særegne!
 Nyeste tekster
 emner: 
bottom of page