top of page

'Better watch out' (2016) - Juleslasher with a twist

Førjulsidyllen slår sprekker når et klassisk amerikansk forstadshus blir invadert rundt juletider. Ashley skal sitte barnevakt for 12 år gamle Luke, men i løpet av kvelden tar alt en brå vending når noen bryter seg inn i huset.

Ashley tar imidlertid ikke jobben som barnevakt useriøst og forsøker å beskytte Luke og seg selv så godt hun kan. Etter hvert merker hun dog at dette ikke akkurat er en helt ”vanlig” hjemmeinvasjon…

En velprøvd undergenre...

Regissør Chris Peckover står bak også en annen grøsser i Undocumented (2010) og gjør med denne Better Watch Out en liten lek med både genren, juletradisjoner og skrekkgrep, på både godt og vondt. Den egne undergenren ’juleskrekkfilmer’ har sin lange tradisjon, helt tilbake til 70-tallet med Black Christmas som en herlig klassiker som funker den dag i dag. Med sin Better watch Out bidrar Peckover på sin egne lille måte til akkurat denne tradisjonen.

Det starter egentlig ganske så festlig med denne tilsynelatende hjemmeinvasjonen som vi har sett mange ganger før. Titler som When a Stranger Calls (1979/2006), Halloween (1978), Skrik (1996), Funny Games (1997/2007), The Strangers (2008), Silent Night, Deadly Night (1984), nevnte Black Christmas (1974), ja og til og med Alene Hjemme (1990) får klare henvisninger og hint gjort mot seg her. Julestemningen blir sur...

Julestemningen sitter fra første bilde. Vi ser et snøkledd klassisk amerikansk boligfelt hvor spesielt et hus er særs velpynta til jul, og vi skal selvsagt hit. Her bor den veslevoksne og bråkjekke Luke sammen med sine litt rare foreldre. Disse to drar ut på et juleselskap mens Ashley tar sikte på en vanlig rolig barnevaktskveld med Luke. Gutten har imidlertid en stor crush på Ashley og er fast bestemt på å få henne for seg selv denne kvelden. Men når ting plutselig begynner å skje, blir alt rotet til…

I hovedrollene som Ashley og Luke står Olivia DeJonge og Levi Miller. Førstnevnte var nylig å se i M. Night Shyamalans The Visit (2015) og spiller helt greit. Da er det verre med manus og replikker som ikke akkurat hun selv er ansvarlige for rundt troverdighet og slik. Mot hennes spiller Levi Miller, en kar som har en voldsom utstråling og gjør seg godt i rollen som Luke. Miller har blant annet spilt Peter Pan i Pan (2015).

Filmens første del er både leken, morsom i manus og byr på flere plutselige overraskelser som kan komme brått på for selv en skrekkvandt seer. Ting skjer eksempelvis midt i en setning og dialog (noe som er veldig uvanlig) og jumpscares kommer uventet og varsles ikke på forhånd med økende musikk eller andre lett gjenkjennelige klisjéer. Vi aner en morsom vri på genren i disse grepene, og energi og humor sitter her i begynnelsen godt! Fra topp til litt dalende kvalitet

Utover i filmen kommer det en twist som sikkert vil dele folk godt, og denne vridningen er på én og samme tid både interessant og ’sett det før’-prega. Utførelsen av plottet når aldri de helt store høydene, men la oss likevel garantere at man vil bli engasjert på et visst plan, uten å røpe hva dette innebærer.

Better watch out er kanskje ikke den mest sjarmerende og pene kjønnshistorien i disse #Metoo-tider, men som en morsom liten vri på en tross alt ihjelbrukt (sub)genre blir den rimelig underholdende likevel. Det dumme er at den faller litt utover i historien, og den har selv mange av de lettvinte og urealistiske utfallene som hører lette skrekkfilmer til, at summen ikke imponerer så voldsomt. Dens bruk av filmatiske usannheter som at ingen hører noen skrike rett bak seg, eller at enkelte ikke ser at noen kommer snikende fra siden, drar ned både kvalitet, troverdighet og dermed helhetsnivået. Som enkel og tidvis fiffig genrelek med noen morsomme overraskelser funker likevel dette bra som skrekkblandet fryd og julespenning.

Forholdet norsk og utenlandsk film er noe som engasjerer meg sterkt, enten man ser på norsk film med stolte og typisk "norske" øyne eller ikke, bør ikke norsk film bedømmes verken strengere eller mildere fordi den er norsk. i såfall kommer man her til lands aldri videre, og selvtillit, ambisjoner og negative merkelapper forblir stående.
 
Det kjedeligste som finnes er pene, safe og 'sett det før'-filmer, noe norge har mer enn nok av! vil se mer av folk som tar sjanser, våger noe nytt, er kreative og særegne!
 Nyeste tekster
 emner: 
bottom of page