top of page

'Beware the Slenderman' (2016) - Hvem er den virkelige busemannen?

To 12 år gamle jenter forsøker å drepe en venninne, alt for å tilfredsstille Slenderman, en fiksjonskarakter kjent fra et nettsted som formidler vandrehistorier, overtro, bilder og videoer rundt populær- og skrekkultur.

Historien om jentene og denne karakteren Slenderman er vel så mye den om internett, barnepsykologi og vår moderne tids versjon om Busemannen, som om skrekk, drap og voldsbruk. Filmen tar for seg den i seg selv veldig utrolige saken om Morgan og Anissa, to 12 år gamle jenter som ble venner på barneskolen, men som selv hadde store psykiske og sosiologiske problemer og utfordringer. Var de bare onde og følelsesløse? Sammen gikk de inn for å drepe deres felles venninne Payton. Etter å fått henne med seg inn i et skogholt, knivstikker den ene jenta Payton 19 ganger. Payton overlever på utrolig vis, men dette forandrer ikke det faktum at Morgan og Anissa gikk inn for å etterlate henne død i skogen.

Beware the Slenderman er en dokumentar som forsøker å avdekke hva som drev jentene til denne handlingen. På veien får vi se svært ærlige og åpenhjertelige samtaler med de to jentenes foreldre, hvor de snakker om oppveksten og barndommen deres.

Hvor stor ”skyld” har eksempelvis foreldrene, sett i etterpåklokskapens lys rundt bruk av data, internett, og barnas isolering fra folk og omverden? Dette er noe filmen kommer innpå, blant annet igjennom åpenhjertelige samtaler med de pårørende foreldrene. Noe av det interessante er her at begge jentene hadde normal oppvekst, gode foreldre, men var også det som må kunne kalles litt annerledes på flere måter. Kanskje var det da også dette som var noe av grunnen til at de fant hverandre og ble venninner. Men én ting hadde de til felles, de fant sin interesse og oppslukte fascinasjon for fenomenet Slenderman på internett! Hvem har skylda?

Etter hvert ble de så overbevist om at Slenderman virkelig fantes at de sammen fant ut at de måtte ofre Payton, alt for at ikke Slenderman skulle komme og ta livet av deres egne familier. Så blir noen av spørsmålene videre om internett har skylda, om barn skal tilbringe mye tid på nett, ipad og isolert fra den fysiske omverdenen. Dokumentaren snakker også med foreldrene om dette, og slik peiles det inn på både oppdragelse og diskusjoner rundt vår tids teknologiske utfordringer med barn og internettbruk. Nå skal det etter hvert komme frem at Morgan lider av schizofreni, noe faren hennes også gjør, mens Anissa har psykososiale utfordringer helt fra barn av. En høy grad av mangel på empati og stemmer i hodet er det som tydeligvis drev nettopp Morgan til å sveive kniven, men likevel; hvor ”farlig” er internetts påvirkning for et barn og i en ungdoms sårbare tid? Det amerikanske rettsapparatet settes også i denne dokumentaren i et litt kritisk lys, for Morgan og Anissa risikerer nemlig å bli tiltalt som voksne, noe som innebærer flere årtier i fengsel. Slenderman blir symbol for flere ting. Historien om jentene, de pårørende og fenomenet Slenderman er både velfylt, personlig nært sterk, og fascinerende. Som dokumentarformat er den ikke noe veldig annerledes der den tar i bruk klassiske fortellergrep. Den gir også kanskje først uttrykk for å være en skummel film om Slenderman, mer enn det den faktisk ender opp som. Likevel er den ganske så oppslukende og annerledes der den både forteller om en særegen barnesak, men samtidig tar opp svært viktige tema i vår tid som få andre dokumentarer egentlig gjør. Samtidig er det litt skremmende nok ikke vanskelig å forstå verken fascinasjonen for internetts uendelige muligheter, hvor oppslukt ungdom kan bli av sort og mystisk kultur, eller hvor sårbare man er i den alderen. Summen blir en særegen dokumentar svært mange har godt av å se, ja kanskje også som skoleundervisning og noe for langt flere enn true crime-interesserte. Kyssningen av psykiatri, nesten banalt åpne og nære samtaler med foreldre, kulturelle skrekkfenomener, påvirkning og skrekkelig utfall, gir Beware the Slenderman en stor underholdningsfaktor som også gir oss en uggen smak i munnen. Vi blir jo tross alt spekulerende tilskuere til en tragedie, men hvor filmen samtidig føles såpass unik og viktig at man ikke klarer la være i sitte klistret. Dette er derfor like mye en skrekkhistorie om vår virkelighet og påvirkningsevne, som den om skrekkmannen og fenomenet Slenderman. Beware the Slenderman kan sees på HBO Nordic. (Foto/Copyright: HBO.com)

Forholdet norsk og utenlandsk film er noe som engasjerer meg sterkt, enten man ser på norsk film med stolte og typisk "norske" øyne eller ikke, bør ikke norsk film bedømmes verken strengere eller mildere fordi den er norsk. i såfall kommer man her til lands aldri videre, og selvtillit, ambisjoner og negative merkelapper forblir stående.
 
Det kjedeligste som finnes er pene, safe og 'sett det før'-filmer, noe norge har mer enn nok av! vil se mer av folk som tar sjanser, våger noe nytt, er kreative og særegne!
 Nyeste tekster
 emner: 
bottom of page