top of page

'A Sense of History' (1992) - Herlig britisk sort snobbeparodi!

Den 23dje jarlen av Leete beretter om deler av sitt liv, sannheten bak familieeiendommen, og om de "stolte" øyeblikkene han drepte sin bror og familie.

responsiv_reklame_filmfront

Den britiske sosialrealismens far i Mike Leigh regisserte denne lille juvelen av en morosak i 1992, med Jim Broadbent i rollen som denne snobbete, erketypisk britiske overklassejarlen som gladelig beretter om sin familieeiendom og handlinger.

Bygget som brukes her er forøvrig det samme praktfulle slottet brukt i Downton Abbey. Her sprader jarlen rundt på eiendommen mens han beretter om sin oppvekst med vanskelige foreldre, samt en bror som visstnok i følge ham var både stokk dum og homoseksuell.

Etter hvert som beretningen legges frem, intensiveres det han forteller om, og både et og flere drap kommer til overflaten! Jim Broadbent er til å spise opp med sitt herlige skuespill som denne britiske snobben, hvis egosentrisk og total overlegen personlighet overskygger både fornuft og følelser. Det er også Broadbent selv som har skrevet manus her.

Mike Leigh er kjent for sine realistiske og råe virkelighetsportretter av vanlige mennesker, eksempelvis i titler som Hemmeligheter og Løgner (1996), Happy-Go-Lycky (2008) og Another Year (2010).

I A Sense of History blir det altså hakket mer ren humor og parodiliknende fremstillinger, både av det adelige, fisefine britiske, samt en beretning som like fullt sier mye om oss mennesker, enten vi liker det eller ikke. I likhet med denne jarlen, ja så må man jo gjøre det som trengs i livet for å overleve, ta vare på sin eiendom, arv og ettermæle, eller hva?!

(Filmen kan sees på youtube.com)

Forholdet norsk og utenlandsk film er noe som engasjerer meg sterkt, enten man ser på norsk film med stolte og typisk "norske" øyne eller ikke, bør ikke norsk film bedømmes verken strengere eller mildere fordi den er norsk. i såfall kommer man her til lands aldri videre, og selvtillit, ambisjoner og negative merkelapper forblir stående.
 
Det kjedeligste som finnes er pene, safe og 'sett det før'-filmer, noe norge har mer enn nok av! vil se mer av folk som tar sjanser, våger noe nytt, er kreative og særegne!
 Nyeste tekster
 emner: 
bottom of page