top of page

'The Suspicious Death of a Minor' (1975) - Underholdende genreblanding!

Etterforsker Paolo Germi blir satt på saken når en ung kvinne blir funnet død, men hver gang han synes å nærme seg løsningen på mysteriet, dukker det opp flere lik. På veien mot løsningen snubler han borti alt ifra en prostitusjonsliga og småkriminelle, til pengeutpressing, kidnapping, mafiaen og øvrige mektige personer i byen.

Denne mildt sagt friske blandingen av ingredienser kjennetegner The Suspicious Death of a Minor, regissert av italienske Sergio Martino, en kar som laget alt fra skrekkfilm, via komedier, til western og sci-fi. I denne lille fargerike godbiten av en film kan det virke som han har gått for å blande samtlige av disse genrene, for her både går det unna og veksles til tider til den store gullmedaljen mellom humor, alvor, skrekk og mystikk!

Det hele starter med en kvinne som har en forfølger etter seg. Vi ser også etterforsker Germi, spilt av Claudio Cassinelli, som forsøker å beskytte den forfulgte kvinnen. Han mister henne imidlertid av syne et øyeblikk, og vips er hun død. Mannen som er mistenkt får vi se med en gang, en Kevin Bacon-look-alike hvis eneste kjennetegn egentlig er et par solbriller som skjuler øynene. Allerede fra starten av skiller filmen seg ut, blant annet med banning og steiking, kjappe replikkvekslinger og ordsalver som ikke akkurat er hverdags, ei heller tilbake i 1975. Filmen åpner som en mer eller mindre klassisk giallo-film, selv om altså den trolige morderen vises fra første stund. De klare innslagene av humor og slapstick kommer dog såpass raskt inn at det hele fort også blir til en tydelig komedie, noe som understrekes av et kjapt tempo både i dialoger og scener som aldri er særlig lange eller rolig utdragende. Det hele topper seg midtveis med en ganske vill og sprø biljaktscene som går Olsenbanden, Benny Hill og liknende en høy gang! Selv om det er så mye dumt som skjer her, er det såpass bra skrudd sammen at man rett og slett ikke klarer å la være å dra på smilebåndene, for blandet med action og annet småheftig, ja så blir denne scenen virkelig et hysterisk høydepunkt i filmen! Nå skal det også nevnes at en annen fartsfylt scene innebærer pistolskyting underveis mellom to vogner på en berg- og dalbane, så her er det godt med overraskelser underveis!

På veien i sin jakt etter morderen får Germi med seg en amatørtyv som liker å stjele folks vesker. Lite vet denne stakkaren dog at Germi nettopp er politietterforsker, noe vi selv heller faktisk ikke får vite før et stykke uti filmen, og slike små overraskelser kommer flere steder underveis. Germi selv er nærmest som en parodi på en etterforsker, der han overdriver, tråkker over grenser og med ubeskjedent pågangsmot konfronterer både vitner og mistenkte på en særdeles energisk og frisk måte. The Suspicious Death of a Minor slutter egentlig aldri å overraske, så om du liker både parodiliknende politikomedier, og/eller italiensk giallo, ja så er dette en film du bare må få sett.

Selv om den mest er som en blanding av action, krim og komedie skal vi likevel ikke glemme at det nok også ligger en god dose samfunnskritikk og humoristisk harselering med mye av det italienske her. Alt ifra politisystemet, katolisismen, og mafiaen får nemlig gjennomgå innimellom, og pakken blir slik også enda mer velfylt. I dag blir filmen selvsagt delvis mer ufrivillig morsom også, i tillegg til det som den gang sikkert var mer oppriktig morsomt. Summen blir likevel til en film som anbefales som det friske blandingsmysteriet av en actionkomediekrimgiallo dette må sies å være. (Alle bilder er private skjermdump. Copyright tilhører det respektive filmselskapet.)

Forholdet norsk og utenlandsk film er noe som engasjerer meg sterkt, enten man ser på norsk film med stolte og typisk "norske" øyne eller ikke, bør ikke norsk film bedømmes verken strengere eller mildere fordi den er norsk. i såfall kommer man her til lands aldri videre, og selvtillit, ambisjoner og negative merkelapper forblir stående.
 
Det kjedeligste som finnes er pene, safe og 'sett det før'-filmer, noe norge har mer enn nok av! vil se mer av folk som tar sjanser, våger noe nytt, er kreative og særegne!
 Nyeste tekster
 emner: 
bottom of page