top of page

"Get Out" (2017) - Smart, creepy og svært særegen skrekk.

Den unge fotografen Chris blir med sin nye kjæreste Rose hjem til hennes foreldre som bor i utkanten av Washington. Denne langweekenden på landet gjør ham litt småbekymret, for vil foreldrene hennes reagere på at han er mørkhudet afroamerikansk? Det går ikke lange tiden før Chris får bange anelser om at noe ikke helt stemmer ved godset og personene der….

responsiv_reklame_filmfront

Denne overraskende kreative, frekke og velfungerende skrekkrullen har virkelig slått an ’over there’, og det ikke uten grunn. Tematisk er Get Out både skarp, dristig, befriende kritisk, men også smart filmatisk gjort i all sin velfungerende variasjon!

Regi er av skuespiller Jordan Peele, mest kjent fra sketsjeshow som Mad Tv og Key and Peele. Det er videre nesten oppsiktsvekkende hvor bra hans regidebut med denne skrekkthrilleren er, skjønt at skjulte regitalent ligger latent også iblant skuespillere burde ikke være så overraskende, tross alt.

Historien rundt Chris og Rose starter behagelig og sjarmerende, for så og sakte gå over i flere illevarslende tegn og hendelser. Deres ankomst til herskapseiendommen til Roses foreldre gir filmen og historien en småcreepy følelse, i sann Stepford Wives-stil. Man aner fort en latent falskhet og påtatt høflighet der som føles uggen og vemmelig!

Fabelaktig skuespill!

Og verre skal det selvsagt bli… Regien til Peele er både så variert i sine grep, samt effektiv i å hele tiden forandre seg og bli uforutsigbar, at man hele tiden blir veldig underholdt.

Hovedrollen som Chris spilles fabelaktig troverdig av Daniel Kaluuya, med både sjarm, fornuft og logisk skeptisisme i hans reaksjonsmønstre som forsterker følelsen av hans mentale tilstander og handlinger utover i historien.

Mot ham spiller pene Allison Williams kjæresten Rose, ei jente som er hans anker og sikkerhet når flere karakterer etter hvert begynner og oppføre seg merkelig. Samspillet mellom dem er svært godt, og slik handlingen utvikler seg vekker den både stort engasjement, en nerve og energi som absolutt ikke er alle skrekkfilmer forunt.

Det er nemlig flust av filmer som faller pladask innen denne genren, enten de ikke makter å overbevise og snubler i sin overtalelsesteknikk, eller fordi de pøser på med for mye effekter eller blodig vold. I tilfellet det siste, er Peele fornuftig tilbakeholden med rødfargen og kroppslig skade, noe som bare egentlig er befriende og passende filmens øvrige stil.

En tøft dristig historie

Men, handlingen er absolutt dristig, vågal og egentlig oppsiktsvekkende søkt. Den opererer på kanten av både troverdighet, realisme og å bli godtatt av oss som seere. Heldigvis etableres forhistorien og karakterene såpass godt i forveien, at det som skjer videre blir langt enklere å svelge.

Peele tar seg også noen regimessige kreative friheter som bryter litt opp i realismen og det mer jordnært forankrede. Også tidvise skrekkgrep setter herlige støkker i oss, og effektiviserer den fra før av tilstedeværende creepy stemningen.

Get Out er i det hele tatt en svært forfriskende og imponerende vågal skrekkthriller som konfronterer rasismetematikk på en smart og fryktløs måte av Jordan Peele!

Filmen kan selvsagt også sees på som en kritikk mot et USA hvis rasisme lever i beste velgående fremdeles, eventuelt også som bilde på flere usjarmerende sider ved oss moderne mennesker. Man kan alltids beskylde filmen for en utstrakt bruk av omvendt rasisme, men dette faller fort plumpt fordi det alltid har vært afroamerikanere som har kjempet kampen mot slik styggedom, og ikke først og fremst hvite. Med andre ord; ingen grunn til å bli fornærmet som hvit.

Smart og moderne skrekk

Ikke alt vil nødvendigvis treffe deg, det gjelde seg enkelte grep eller tematikken i historien. Likevel er det på en imponerende måte at filmen ikke kollapser innenfor sitt eget dristige rammeverk, men heller kjører løpet veldig godt helt ut.

Det skal nevnes at det er en utrolig herlig humor også innimellom, spesielt fra en bestemt karakter, en humor som både treffer spikeren der den brukes, samt heller ikke overdrives og overforbrukes.

Get Out er en flott representant for dagens nye mer smarte skrekkfilmer, hvor tidligere fokus på blod, gørr og bråk i de siste årene har blitt erstattet av mer smarte historier, gjerne hvor det ukjente og underliggende er den største kilden til skrekk.

Filmer som It Follows (2014),The Babadook (2014) og The House of the Devil (2009) er svært gode eksempler på en bølge som nå foreløpig toppes av Get Out. Filmen er en glimrende creepy, underholdende uforutsigbar og imponerende særegen historie som tenker nytt innenfor den ihjelslitte skrekkgenren. Med andre ord, alt hva en moderne skrekk bør ha!

(Foto/Copyright: United International Pictures)

Forholdet norsk og utenlandsk film er noe som engasjerer meg sterkt, enten man ser på norsk film med stolte og typisk "norske" øyne eller ikke, bør ikke norsk film bedømmes verken strengere eller mildere fordi den er norsk. i såfall kommer man her til lands aldri videre, og selvtillit, ambisjoner og negative merkelapper forblir stående.
 
Det kjedeligste som finnes er pene, safe og 'sett det før'-filmer, noe norge har mer enn nok av! vil se mer av folk som tar sjanser, våger noe nytt, er kreative og særegne!
 Nyeste tekster
 emner: 
bottom of page