top of page

"Magnus" (2016) - Sjarmerende og oppslukende om vår O' store sjakkgud

Gjennom mengder med både private og profesjonelle videoopptak følger vi sjakkgeni Magnus Karlsens oppvekst og vei til å bli verdens beste sjakkspiller, samt som et menneske som også utvikler seg personlig og privat.

Annerledesgutten Magnus satte seg som mål å bli verdensmester som liten, og klarte det, bare 22 år gammel! Det er særlig grunnet familiens gode og rike filming privat at Magnus sin oppvekst dekkes så bra som den kan gjøres i denne filmen.

Regissør Benjamin Ree klarer slik å veksle glimrende mellom private deler av Magnus sitt liv, samt også parallelt skildre hans liv som fremadstormende sjakkgeni.

Og kombinasjonen av dette skaper en svært underholdende, oppslukende og sjarmerende film om en svært unik kar. Det er likevel mye man kan kjenne seg igjen i også her, vi har alle opplevd eksempelvis det å føles oss utenfor, utstøtt og annerledes. Samtidig funker glatt historien om Magnus også som en inspirerende og medrivende kamp for de som skulle føle seg annerledes.

Det er spesielt rørende å se familien Karlsens sterke samhold, støtte og bånd til hverandre, noe Magnus selv flere steder gir uttrykk for har hatt alt å bety for ham. Når han blir mer og mer kjent uti verden, er det nesten surrealistiske bilder og ville tilstander vi ser når han eksempelvis blir møtt av folk og fans i India til sin VM-kamp mot Vishy Annan!

Det er her den lille, unge norske gutten, mot haugevis av gamle, gråe utenlandske mannfolk, som skapt for en både filmatisk feelgood historie, så vel som et fantastisk forbilde av et engasjerende menneskegeni for den yngre generasjon av millioner av sjakkspillere.

”Magnus” er rett og slett så spekket av herlig materiale, sammensatt på en så god narrativ oppslukende fortellende måte, at man kan bli gira og rørt av mindre enn dette!

Filmen får frem mesterlig mennesket Magnus, så vel som geniet i sjakkspilleren, og til slutt går man ut av kinosalen og skjønner veldig godt hvor stor denne lille karen er rent menneskelig og historisk, om man ikke hadde skjønt det før.

(Foto/Copyright: Moskus film/ Nordisk Film Distribusjon AS)

Forholdet norsk og utenlandsk film er noe som engasjerer meg sterkt, enten man ser på norsk film med stolte og typisk "norske" øyne eller ikke, bør ikke norsk film bedømmes verken strengere eller mildere fordi den er norsk. i såfall kommer man her til lands aldri videre, og selvtillit, ambisjoner og negative merkelapper forblir stående.
 
Det kjedeligste som finnes er pene, safe og 'sett det før'-filmer, noe norge har mer enn nok av! vil se mer av folk som tar sjanser, våger noe nytt, er kreative og særegne!
 Nyeste tekster
 emner: 
bottom of page